درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1403/04/23 - 00:50:3
تعداد بازدید: 397
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

چالش و چشم‌انداز بازسازی روابط میان طالبان و عربستان
 چالش و چشم‌انداز بازسازی روابط میان طالبان و عربستان

سفیر عربستان سعودی در کابل در دیدار با معاون اداری نخست‌وزیر حکومت طالبان از تمایل کشورش برای گسترش روابط دیپلوماتیک با افغانستان خبر داد.

 فیصل بن طلق گفت: عربستان سعودی و افغانستان به عنوان دو کشور مسلمان و دوست دارای روابط دیرینه در زمینه‌های سیاسی،‌ فرهنگی و اقتصادی هستند.

 او در ادامه از تلاش ریاض برای گسترش و تقویت روابط میان افغانستان و عربستان خبر داد.

 فیصل بن طلق در ادامه با اشاره به مبارزه حکومت طالبان با مواد مخدر و بهترشدن وضعیت امنیتی در افغانستان تصریح کرد که با توجه به ظرفیت دو کشور این روابط می‌تواند ارتقأ پیدا کند و دولت عربستان سعودی از ارتقا و گسترش روابط با حکومت طالبان استقبال می‌کند.

 عبدالسلام حنفی نیز در این دیدار عربستان را کشوری مهم و تاثیرگذار در جهان اسلام خواند و از تمایل حکومت طالبان برای گسترش روابط با ریاض خبر داد.

 سفر سفیر عربستان به کابل در شرایطی صورت می‌گیرد که عربستان سعودی در ۳ سال گذشته سفارتخانه خود در افغانستان را بسته نگه داشته بود.

 رهبران طالبان نیز علیرغم سفرهای غیر رسمی برای ادای مناسک حج، پیش از این تمایل چندانی به برقراری روابط گسترده با رژیم ریاض نشان نداده بودند.

 در حاشیه نشست سوم دوحه اما حکومت طالبان ادعا کردند که در دیدار با نماینده عربستان در این نشست، ریاض از تمایل خود برای بازگشایی سفارتخانه‌اش در کابل خبر داده است؛ خبری که به سرعت به سفر بحث برانگیز اخیر سراج الدین حقانی و عبدالحق وثیق به امارات متحده عربی و سپس عربستان سعودی ارتباط داده شد.

 کارشناسان مسائل منطقه می‌گویند که عربستان سعودی در پی سرمایه‌گذاری بر طیفی از رهبران حکومت طالبان است که به غرب تمایل دارند، با ایران مخالف هستند و نسبت به سیاست خارجی یکجانبه طالبان کندهاری برای برقراری و توسعه روابط با قطر و کشورهای همسو با آن معترض اند.

 به باور این دسته از کارشناسان، سفر سراج الدین حقانی به امارات متحده عربی و بلافاصله پس از آن به عربستان سعودی، اگرچه به بهانه ادای مناسک حج صورت گرفت؛ اما بخشی از تلاش‌ها برای احیای روابط سنتی سعودی‌ها با حکومت طالبان بود؛ طالبانی که نظر می‌رسد مقهور قدرت کندهار شده اند و در دوره دوم سیطره طالبان بر سرنوشت افغانستان در حاشیه قرار گرفته‌اند.

 عربستان سعودی در کنار امارات متحده عربی و پاکستان یکی از سه کشوری بود که در دوره اول، رژیم طالبان را به رسمیت شناخته بود. بنابراین قطع کامل روابط عربستان با حکومت طالبان غیرواقع بینانه و چه بسا حتی نابخردانه به نظر می‌رسید.

 با این وجود هیچکس تردیدی ندارد که عربستان سعودی در معادلات منطقه‌ای، رقیب سنتی قطر و ایران محسوب می‌شود و هرگز نباید انتظار داشت که نزدیکی یکی از رژیم‌ها یا بازیگران منطقه‌ای به دوحه و تهران همزمان منجر به نزدیکی آن به ریاض نیز شود. این واقعیت در مورد حکومت طالبان نیز صدق می‌کند؛ طالبانی که از رهگذر قطر به قدرت بازگشتند و برای تامین منافع منطقه‌ای خود وارد تعاملات گسترده با تهران شدند.

 با این وجود، سفر سراج الدین حقانی به امارات متحده عربی و عربستان سعودی نشان داد که ریاض طی سه سال گذشته بی‌تفاوت نبوده است.

 به نظر می‌رسد که زد و بندها میان شاهزاده‌های حاکم بر عربستان سعودی و طیف مخالف ملا هبت الله آخندزاده و حلقه کندهار در تشکیلات طالبان به طور پنهانی جریان داشته است.

به این ترتیب اکنون که جنگ قدرت میان کابل و کندهار به اوج خود رسیده و با سفر پرحاشیه اخیر سراج الدین حقانی به دو کشور عربی وارد مرحله جدید و جدی گردیده، بازگشت سفیر عربستان به کابل، فرای اهداف دیگر، حامل این پیام مهم نیز است که عربستان سعودی در جنگ قدرت داخلی طالبان، جانب مهره‌های ضد کندهار را خواهد گرفت و برای تقویت اردوی سراج الدین حقانی و حفاظت از پایگاه متحدان سنتی خود در صفوف طالبان تنها چند روز پس از اعلام رسمی در نشست دوحه دست به ترمیم و بازسازی روابط پرچالش خود با طالبان دوم زده است.

با این وجود اما نباید انتظار داشت که عربستان سعودی راهی هموار و آسان برای دستیابی به اهداف استراتژیک و نقش آفرینی در بازی‌های ژئوپلیتیک بر محور افغانستان در پیش داشته باشد.

 صرف نظر از اینکه بازگشت سفیر عربستان به افغانستان و بازگشایی سفارتخانه ریاض در کابل چه تاثیری بر جنگ قدرت جاری میان جناح‌های رقیب در تشکیلات طالبان خواهد گذاشت، این امر حامل این پیام هشدارآمیز نیز است که رقابت‌های ویرانگر، جنگ‌های نیابتی، تقابل‌های منطقه‌ای در میدان افغانستان و تغییر سریع معادلات ژئوپلیتیک تحت تاثیر این تقابل‌ها بار دیگر احیا خواهد شد؛ چیزی که با توجه به تجربه‌های گذشته و نقش منفی و ویرانگر عربستان سعودی در نبردهای نیابتی، توسعه تروریزم فرامرزی، تزریق پترودالرها به جریان‌های افراط‌گرا و رادیکال تروریستی، دامن زدن به تنش‌های فرقه‌ای و تقویت جریان‌های سلفی و تکفیری، هرگز به نفع مردم افغانستان نیست و پیام آور آینده‌ای تاریک و مبهم و نگران کننده خواهد بود.  محمدرضا امینی

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/32474






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.